Kuhinjske nape skrbijo za prijetno ozračje in vzdušje

Kuhinjske nape skrbijo za prijeten svež zrak in posledično vzdušje ob pripravi jedi ali napitkov. Sodobne kuhinjske nape so vedno bolj napredna tehnika, kar zahteva od kupca nekoliko več pozornosti, sprotnega spremljanja, analiziranja in učenja novosti.

Svež zrak v kuhinji je zakon

Sodobne kuhinje so že zdavnaj izgubile podobo prostora, v katerem so bile stene črne in sajaste, po tleh pa je bila obilica pepela in drugih nečistoč. Že vsaj pol stoletja obstajajo kuhinjske nape, ki s pomočjo elektromotorja izsesavajo odvečno paro in druge neželene snovi iz prostora za kuhanje. Danes se dodatno kuhinjske nape lahko koristijo kot programirano ali ročno voden osvežilec zraka v prostoru. Ta učinek omogoča funkcija, ki preko izbranega programa in načina delovanja skrbi za konstantno izločanje slabega zraka iz prostora. V osnovi se na drugi strani kuhinjske nape niso veliko spremenile od prehodnic, ki so v slovenske kuhinje začele množično prodirati po drugi svetovni vojni.

kuhinjska napa Gorenje

 

Nad štedilnikom imamo vgrajeno napo, ki je namenjena zajemanju par in drugih neželenih snov. S pomočjo elektromotorja ter namensko oblikovanih lopatic, se te snovi iz prostora odstranjujejo bolj ali manj neposredno. S tem pa tudi bolj ali manj učinkovito. Načeloma so najbolj učinkovite kuhinjske nape, ki imajo najbolj neposreden odvod neželenih snovi iz prostora za kuhinje. To pomeni čim manjšo pot od zajemanja neželenih snovi do njihovega izhoda na prosto. Vsako koleno ali druga ovira na tej poti zmanjša učinkovitost še tako odlične kuhinjske nape. S tem pa lahko hkrati tudi izboljšamo učinkovitost mape izmerjeno po standardu IEC. Ta standard predvideva merjenje pretoka na koncu dva metra dolge cevi z vmesnim devetdeset stopinjskim kolenom. Če imamo krajšo cev brez kolena, lahko pridobimo boljši pretok od navedenega skladno z IEC standardom. Optimalna učinkovitost kuhinjske nape se izračuna po formuli kvadratura prostora pomnožena z višino prostora in deset obratov količine zraka v prostoru.

 

Kuhinjske nape izboljšujejo kakovost bivanja

Kuhinjske nape v sodobni kuhinji izboljšujejo kakovost bivanja.

Sodobne kuhinjske nape so naslednice starega človeškega odkritja z imenom dimnik. Človek je dimnik izumil, ko se je za stalno naselil na določenem območju ter si zgradil bivalni objekt. Ogenj je takrat že poznal, vendar je imel težave z njegovo uporabo v zaprtem prostoru. Zato je bilo potrebno izumiti napravo, ki bi dim, paro ter druge nezaželene snovi odstranjevala iz prostora. Prvi ukrep so bila nekoliko dvignjena vrata, katera so omogočala boljše bivalne pogoje v prostoru. Vendar je prava rešitev prišla šele z dimnikom, ki je pretok zraka ustvarjal z upoštevanjem naravnih zakonov. To značilnost v pogovornih opisujemo z besedam kot, dimnik vleče. Kuhinjske nape so korak naprej, saj električna energija lahko preko elektromotorja pospeši pretok zraka iz kuhinje na zunanjo stran. Zaradi pomoči elektro motorja lahko kuhinjske nape bistveno bolj kakovostno spravijo nezaželene snovi iz kuhinje, saj je z ustrezno prilagoditvijo mogoče v proces vključiti še številne filtre. Primer sta maščobni in ogleni filter, ki kakovost zraka dodatno izboljšujeta. Dodatno nudijo praktično vse kuhinjske nape tudi možnost dodanih številnih osnovnih ter dodatnih funkcij. Primer osnovne funkcije je osvetlitev površine namenjene kuhanju, dodatne pa celodnevna prezračevalna funkcija. Osvetlitev je tudi na področju kuhinjskih nap izredno napredovala, klasične osvetlitve nadomeščajo halogenska ali led tehnika osvetljevanja. Razlika ni nič manj očitna, ko pri nadomeščanju klasične osvetlitve z led ali halogensko tehniko v drugih prostorih. Problem je zgolj v človeški naravi, ki prvotni efekt v začetku uporabe pozabi. Oko se navadi, jemlje boljšo osvetlitev kot nekaj normalnega in vsakdanjega. Hkrati postane klasična tehnika osvetljevanja nezaželena, saj preprosto ne nudi istega učinka. Podobno velja s kakovostjo zraka, za katerega skrbijo najboljše kuhinjske nape. Zaradi neprestanega čiščenja zraka v kratkih intervalih, je prostor neprimerno bolje prezračen ter posledično zrak v njem neprimerno kakovostnejši.

Kuhinjske nape skrbijo za kakovost zraka ob pripravi hrane kot tudi sicer.

www.harveynorman.si/bela-tehnika/kuhinjske-nape