Pohodna obutev za daljše poti

Za krajši izlet lahko obujemo praktično katerokoli obutev in v vsekam primeru pričakujemo dobro počutje. Na bližnji hrib se lahko podamo kar v natikačih ali preprosti športni obutvi, ni treba iskati težkih gojzarjev ali drugih planinskih čevljev.

Pohodna obutev

Prava pohodna obutev pa je nujna za daljše poti, še posebej za odprave v visokogorje, kjer je teren bistveno bolj zahteven in brez primernih čevljev preprosto ne moremo pričakovati dobre izkušnje. Največji izziv bo izbira obutve za tiste, ki se odpravljajo na daljše poti, ki vključujejo razgiban teren in več nočitev. V takšni situaciji moramo skrbno izbrati obutev, ki ima vse potrebne odlike. Že res, da potrebujemo kakovostne in vzdržljive čevlje, ki dobro skrbijo za stopala in gležnje, a pohodna obutev za večdnevne ture mora biti tudi dovolj lahka in udobna, mora se hitro sušiti in podobno. To so odlike, ki se lahko med seboj izključujejo, zato izbira zahteva kompromis. Univerzalne rešitve ni, saj je prava izbira odvisna od lastnosti načrtovane poti, pa tudi od izkušenj, pričakovanj in potreb uporabnika. Za izkušene planince pogosto zadostuje pohodna obutev, ki ni tako dovršena in dopušča nekaj več svobode gibanja, medtem ko bodo začetniki raje izbrali boljšo podporo in popolno stabilnost.

Pohodna obutev z idealno kombinacijo lastnosti

Pomisliti moramo torej na celotno kombinacijo lastnosti, ki jih ima pohodna obutev, ne le na posamezne odlike. Kompromisi so neizogibni, a vseeno je moč doseči popolno zadovoljstvo, če dobro poznamo svoje potrebe in lastnosti poti. Največ štejejo izkušnje, nujna pa je tudi premišljena izbira, ki vključuje preizkus čevljev v trgovini in na krajših odpravah. Le tako bo pohodna obutev res navdušila, ko pride čas za uporabo na daljših in zahtevnejših odpravah. V vsakem primeru pa pridejo v poštev le kakovostni čevlji, ki so narejeni prav s tem namenom, tako da se je pametno nižjemu cenovnemu razredu izogibati. Kakovostno  pohodno obutev si izberite v Tomassport2.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.