Celiakija velika nadloga

Ob eksploziji ponudbe brezglutenskih živil na prodajnih policah trgovinskih centrov bi si morda mislili, da je celiakija le zadnja modna muha. Ta bolezen namreč ne dopušča prehranjevanja z živili, ki so bogata z glutenom, zato so takšnemu prehranjevalnemu režimu prilagojeni tudi jedilniki mnogih gostinskih lokalov, vse pogosteje pa v trgovinah opažamo posebne kotičke z živili brez glutena. In čeprav se brezglutenskega jedilnika držijo tudi tisti, ki bi gluten sicer lahko prebavili, je mnogo takšnih, ki preprosto nimajo izbire.

Celiakija je kronična bolezen avtoimunskega sistema, ki prizadene prebavila. Povzroči preobčutljivost na gluten, ki je sestavina mnogih žit, s tem pa tudi jedi in živil, ki jih iz teh žit pripravimo. Zavračanje glutena se kaže na različne načine, tudi skozi dokaj blage simptome, ki morda ne nakazujejo na hudo bolezen. Najbolj značilna je razdražljivost želodca, pride do bolečin in krčev, nato do driske in bruhanja. Mnoge težave, s katerimi se srečujejo bolniki s celiakijo pri uživanju glutena, so sorodne splošnim prebavnim težavam in simptomom nekaterih drugih bolezni, se pa stopnjujejo tudi v večje težave, na primer glavobol, slabokrvnost in težave z živčnim sistemom.

Zdravljenje celiakije

Veliko izbire pri zdravljenju celiakije ni. Pravzaprav je možno simptome odpraviti le tako, da se v kar največji možni meri izogibamo vnosu glutena. To pomeni, da moramo svoj jedilnik pozorno prilagoditi in iz njega izločiti vse žitarice in izdelke iz žit, ki vsebujejo gluten. Vseeno pa ostaja kar nekaj izbire, pri čemer gre velika zasluga tudi večji ozaveščenosti in priljubljenosti brezglutenske prehrane. Poleg tega so brez glutena tudi nekatera žita, s katerimi lahko nadomestimo tista, ki gluten imajo. Primerna žita so recimo proso, oves, riž, koruza, soja in še nekatera druga. Prav tako se vedno priporoča redno obiskovanje zdravnika, še posebej za tiste, ki še nimajo uradne diagnoze – pogosto traja več let, da posameznik sploh ugotovi, kaj povzroča njegove prebavne težave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja