Nepremočljivi čevlji

V nekaterih primerih potrebujemo opremo, ki je zelo dobro pripravljena na specifične izzive, s katerimi se soočamo. To bodo še posebej dobro vedeli pohodniki, ki se na svojih izletih pogosto srečujejo z nepredvidljivimi situacijami, predvsem z muhastim vremenom. Če so na to dobro pripravljeni, ne bodo naleteli na velike težave, temveč na edinstveno in še vedno zelo prijetno izkušnjo. Ključna oprema v arzenalu dobro pripravljenih pohodnikov so nepremočljivi čevlji. Ti so dobra ideja tudi za tiste pohodnike, ki sicer ne načrtujejo pohodov v slabem vremenu in se pred odhodom vedno prepričajo o dobri vremenski napovedi. Nepremočljivi čevlji so navsezadnje povsem uporabni tudi v dobrih vremenskih razmerah, poleg tega mokra podlaga ni vezana le na dež. V gorah se na pristopnih poteh zjutraj pogosto srečujemo z roso ali slano, prav tako se včasih ne moremo izogniti kakšnim lužam in mlakam, višje tudi snežiščem. V vseh teh situacijah se nepremočljivi čevlji odlično obnesejo, kar še nadgrajuje njihove funkcionalnosti v slabem vremenu.

Nepremočljivi čevlji

Kdaj nepremočljivi čevlji niso ustrezni

Nepremočljivi čevlji pa niso nujno vedno najboljša izbira. V primerjavi z običajnimi čevlji so namreč praviloma težji in nekoliko okornejši, tudi toplejši, kar je v poletnem času lahko velika nevšečnost. Poleg tega so nepremočljivi le do neke mere, ne morejo namreč povsem preprečiti vdora vode v primeru večjih nalivov. Takrat so nepremočljivi čevlji zelo težki in se počasi sušijo, zato jih pravzaprav ni pametno uporabljati ob kakšnem večjem ali dolgotrajnejšem deževju. Niti niso primerni za dlje časa trajajoče pohode, če načrtujemo prečenje kakšnih potokov ali rek. V nekaterih primerih so nepremočljivi čevlji zelo dobrodošli, včasih pa se njihove odlike obrnejo proti uporabniku in predstavljajo pomanjkljivost. Takšne čevlje je vsekakor pametno imeti doma, da jih lahko uporabimo, če načrtujemo pohajkovanje po visoki mokri travi, po snegu ali slani, pa tudi ob kakšnih plohah pridejo zelo prav, ne moremo pa pričakovati, da bodo povsem suhi tudi ob dolgotrajnem pešačenju po lužah. Oglejte si ponudbo vseh čevljev in druge obutve na T0massport2.si.

Pohodni čevlji za zahteven teren

pohodni čevljiNa zahtevnem terenu potrebujemo posebej dobro obutev, saj imajo prav čevlji ključno vlogo pri tem, kako varen in stabilen bo korak. Poleg tega imajo pohodni čevlji velik vpliv na to, kako prijeten in udoben bo pohod, na koncu pa se izkaže, da prav dobra obutev preprečuje žulje, bolečine in utrujenost. Vse to so razlogi, zaradi katerih si pohodni čevlji zaslužijo posebne pozornosti, s svojimi prednostmi pa gotovo upravičujejo tudi razmeroma višjo ceno kakovostnih izdelkov. Na zahtevnem terenu si ne moremo privoščiti kompromisov, zato ne brskamo po nižjem cenovnem razredu in ne tvegamo z uporabo neustrezne obutve. V poštev pridejo le kakovostni pohodni čevlji, ki jih izberemo glede na to, s kakšnim terenom se nameravamo spopadati. To ne pomeni, da za vsak pohod izberemo visoke gojzarje, temveč se prilagodimo izzivom, ki nas čakajo na poti – pogosto so prava izbira nizki pristopni čevlji, včasih pa se dobro obnese kar splošna športna obutev. Pomembno je, da izberemo obutev, v kateri se bomo dobro počutili.

Odlike, ki jih imajo dobri pohodni čevlji

Seveda moramo biti pozorni predvsem na to, kaj nam izbrani pohodni čevlji nudijo. Veliko je odvisno od posameznika in njegovih preferenc, a kar nekaj je tudi objektivnih lastnosti čevljev, po katerih lahko primerjamo posamezne modele. Gotovo se lahko osredotočimo na kakovost podplata, ki mora zagotavljati optimalen oprijem na različnih površinah, tudi na spolzkih skalah in mokri travi. Prav tako morajo biti pohodni čevlji nekoliko ojačani in dovolj visoki, da dobro podpirajo gleženj in blažijo obremenitve pri hoji. Na koncu pa se seveda prepričamo še o tem, da gre za udobne čevlje, ki so v notranjosti mehki in prijetni, dobro oblazinjeni in nudijo ustrezno podporo. Kakovostni in vzdržljivi pohodni čevlji s temi odlikami bodo navduševali pri neštetih pohodih skozi dolga leta, ne da bi se soočali s kakšnimi težavami ali tveganji.

Čevlji so standardno označeni

Čevlji imajo standardne oznake, ki omogočajo enostavno ločevanje ponudbe.

Čevlji so skladno z mednarodnimi oznakami označeni tako, da jih lahko čisto vsak razume. Za označevanje materialov je v uporabi slikovna pisava. Sestavljena je iz mednarodno dogovorjenih znakov, ki označujejo glavne sestavne dele obutve. Oznake imajo lahko čevlji na podplatu ali v notranjosti. Piktograme ali slikovno pisavo z oznako glavnih delov obutve lahko najdemo tudi v ali na embalaži, na reklamnem materialu ali na drugih mestih. Čevlji so sestavljeni iz več glavnih delov in sicer : zgornjega dela, vložka in podloge ter podplata. Pitktogrami ali slikovna pisava je sestavljena iz štirih oznak, ki označujejo usnje, krito usnje, tekstilni material, druge materiale ter posamezen glavni sestavni del čevlja. Za oznako glavnega sestavnega dela čevlja se uporablja simbol čevlja, z odebeljeno črto ali puščico pa je označen del na katerega se nanaša. Zgornji del je označen z odebeljeno zgornjo stranjo čevlja ali puščico, ki je usmerjena na zgornji del. Kakšne materiale imajo čevlji v notranjosti označuje odebeljen notranji del oziroma puščici v notranjosti čevlja. Materiale podplata pa označuje odebeljen spodnji del oziroma podplat ali na podplat oziroma spodnji del usmerjena puščica. Kakšne materiale imajo čevlji na glavnih sestavih delih beremo z kombinacijo oznake glavnega sestavnega dela ter njegovega materiala. Zgornji del je lahko iz usnja, kritega usnja, tekstilnega materiala ter drugih materialov. Z enakimi piktogrami za so lahko označeni tudi čevlji v notranjosti ter na podplatu. Materiali v veliki meri odločajo o ceni, čevlji lahko poenostavljeno povedano veljajo celo premoženje. To so čevlji, ki lahko dosegajo vrednost nekaj sto evrov. Vendar tipične kupce tega cenovnega razreda to ne moti, saj so čevlji takšnega cenovnega razreda v njihovi uporabi lahko desetletje ali več. Ob tem ohranjajo bistvene lastnosti praktično nespremenjene, omogočeno pa je tudi osnovno vzdrževanje ali zamenjava izrabljenih delov.

Čevlji so med seboj zelo različni. Vabljeni na ogled naše pestre ponudbe.