Kakovostna toplotna izolacija vhodnih vrat pripomore k večjim prihrankom na energiji

Najbolj optimalno energetsko učinkovitost hiš skušamo doseči na različne načine. Eden od njih je, da skušamo preprečiti uhajanje toplote iz objekta, kar bistveno pripomore k nižjim stroškom ogrevanja. Ker pa toplota najhitreje uhaja skozi okna ali vrata, je temu delu stavbnega pohištva potrebno nameniti posebno pozornost z vidika toplotne izolativnosti.

 

Ob prekomernem uhajanju toplote iz objekta ljudje najprej pomislimo na slabo kakovost oken. Res je, da je to eden najpogostejših razlogov za toplotne izgube, vendar pri tem ne smemo pozabiti tudi na vrata. Kakovostna toplotna izolacijtoplotna izolacija vhodnih vrat a vhodnih vrat lahko bistveno pripomore k boljši energetski učinkovitosti objekta.

Kakšna mora biti toplotna izolacija vhodnih vrat?

 

Vhodna vrata sama po sebi ne predstavljajo toplotne izolacije doma, če niso zasnovane na primeren način. Res je, da preprečujejo uhajanje toplote, a moramo vedeti, da ta lahko uhaja tudi skozi vratno krilo ali pa na mestih kjer prideta v stik vratno krilo in podboj. Če želimo, da je toplotna izolacija vhodnih vrat učinkovita, mor biti ustrezno zasnovana in strokovno vgrajena.

 

Vhodna vrata morajo ustrezati določeni vrednosti toplotne propustnosti, ki je pri pasivnih gradnjah še nižja. K temu pripomore močna in odporna konstrukcija vratnega krila, v katerem je običajno izolativno polnilo. Če se odločite za vhodna vrata s stekli, morajo imeti tudi stekla izolativne lastnosti, prav tako pa ne smemo pozabiti na vsa tesnila v okvirju in krilu vrat, ki še dodatno preprečujejo uhajanje zraka in vlage.

S toplotno izolacijo vhodnih vrat do zaščite pred različnimi zunanjimi vremenskimi vplivi

 

Danes so vhodna vrata estetsko izjemno dovršena, prav tako pa ne zaostajajo tudi v svoji zasnovi. Zato ni nič presenetljivega, da so sodobna vhodna vrata tudi energetsko varčna, k čemur pripomorejo kakovostni materiali, toplotna izolacija vhodnih vrat in njihova strokovna vgradnja v objektu.

 

Ta ne prispeva le k zmanjšanju toplotnih izgub in temu posledično k nižjim stroškom ogrevanja, ampak nudi tudi maksimalno zaščito pred vsemi zunanjimi vremenski vplivi. To pomeni, da v vročih poletnih mesecih kakovostna toplotna izolacija vhodnih vrat preprečuje tudi uhajanje toplote v objekt, zaradi česar je bivanje udobnejše, stroški hlajenja pa so bistveno manjši.