Odkup srebra je enostaven postopek

Marsikdo je za svojimi predniki zagotovo že podedoval kakšen kos dragocenega nakita v zlatu ali srebru. Ker pa niste ravno ljubitelj nakita, lahko danes zelo preprosto poiščete ponudnika, ki bo poskrbel za ugoden odkup srebra.

 

Seveda pri tem ni nobene potrebe, da bi se nakita popolnoma znebili, ampak se namesto tega lahko odločite, da ga enostavno pretopite ali pa namesto tega izberete eno izmed možnih oblik naložbe v srebro, kot so na primer srebrniki ali srebrne palice.

 

Odkup srebra pod najbolj ugodnimi pogoji

 

Zaradi pomanjkanja srebra, je le ta postal zeli priljubljen način varčevanja, saj so mnogi strokovnjaki mnenja, da bo njegova cena še naraščala. Mnogi so mnenja, da so naložbe v srebro celo boljša investicija kot pa v zlato.

 

Naložbeno srebro je tako danes na voljo v različnih težah in oblikah. Če se odločate za njegovo prodajo, vam svetujemo, da poiščete ponudnika, ki nudi odkup srebra po najbolj ugodnih pogojih.

Srebro je lahko dobra naložba

Cena za odkup srebra se giblje nekoliko pod borzno ceno

 

Za vse tiste, ki ste se morda znašli v finančni stiski in je prodaja privarčevanega naložbenega srebra edina rešitev, naj pomirimo, da je odkup srebra zelo enostaven postopek. Koliko boste iz tega iztržili je seveda odvisno od njegove teže in trenutne cene srebra na svetovnem trgu.

 

Cena za odkup srebra naj bi se gibala nekje med 0% in 5% pod borzno ceno, je pa seveda odvisno tudi od njegove čistine. Največ boste iztržili za naložbeno srebro čistine 999 / 1000, še manj pa pričakujte ob prodaji družinskega nakita.

Vsestranska gorska kolesa

Pri izbiri kolesa se je treba zelo premišljeno odločiti za pravo izvedbo. Že res, da se morda odločamo med precej podobnimi modeli, ki na prvi pogled nimajo veliko bistvenih razlik, a v resnici so tudi detajli zelo pomembni, ki gre za končno izkušnjo pri kolesarjenju. Ne glede na to, ali gre za občasno kolesarjenje, morda nekoliko bolj resno rekreacijo ali kar prevozno sredstvo, je treba kolo izbrati glede na svoje potrebe in pričakovanja. Za posebej vsestranska se v tem oziru izkažejo gorska kolesa, ki se dobro znajdejo na raznolikih terenih in v vseh možnih situacijah. To morda ni povsem intuitivno, sploh za tiste, ki se nameravajo večinoma voziti po urejenih poteh. A ob natančnejšem premisleku ugotovimo, da gorska kolesa uporabniku dopuščajo bistveno več svobode, saj lahko z njimi zapeljemo na praktično vsako površino. S cestnim kolesom ne moremo zapeljati niti na makadam, kaj šele na kakšno brezpotje, medtem ko lahko gorska kolesa povsem normalno uporabljamo tako na cestah kot zunaj urejenih površin. Seveda to nista edini opciji, na voljo imamo še več drugih vrst koles, med drugim tudi nekatere vmesne izvedbe, ki so prilagojene vožnji po makadamu.

gorsko kolo

Sodobna gorska kolesa

Sodobna gorska kolesa imajo mnoge ključne funkcionalnosti, ki navdušujejo tako bolj kot manj zahtevne uporabnike. Ključno je seveda v vsakem primeru to, da kolo omogoča varno in zanesljivo vožnjo po nepredvidljivih poteh. Za to poskrbijo široke gume z grobim profilom, pomembno pa je tudi dobro vzmetenje. Da bi lahko premagali razgiban teren, imajo sodobna gorska kolesa velik razpon prestav, nekatera pa imajo tudi električni motor, ki pomaga pri vožnji v klanec. Električna kolesa so lahko v nekaterih primerih zelo dobra rešitev, predvsem za tiste, ki želijo na ta način raziskati tudi daljše poti. Imajo pa gorska kolesa lahko tudi več drugih uporabnih dodatkov, velika prednost so recimo že sodobni kolesarski računalniki. Pestro izbiro gorskih koles si oglejte tukaj.

Logistični tehnik

Med panoge, ki nudijo zanimive zaposlitvene možnosti, gotovo lahko uvrstimo tudi logistiko. Na tem področju se bodo odlično znašli tisti, ki skozi izobraževalni proces pridobijo naziv logistični tehnik, seveda pa gre za dovolj široko področje, da bodo svojo priložnost ob teh kadrih našli tudi drugi kandidati z različnimi stopnjami in smermi izobrazbe. Delo je zelo razgibano, pravzaprav strokovnjake s področja logistike zaposlujejo zelo raznolika podjetja. Predvsem pa si lahko logistični tehnik obeta zaposlitve na področju logistike, transporta in trženja, kjer bodo njegove kompetence prišle najbolj do izraza. Delo vključuje različne naloge, od načrtovanja in organizacije do izvedbe logističnih rešitev, kar lahko vključuje tudi zelo zahtevne izzive pri mednarodnem poslovanju. Poleg tega pa ima logistični tehnik veliko dela na terenu, saj je treba tovor učinkovito posredovati po logistični verigi od izhodišča do končne destinacije. Tako se kadri te vrste srečajo tudi z viličarji in drugo mehanizacijo ter konkretnim fizičnim delom.

logistični tehnik je zelo zanimiv in razgiban poklic

Logistični tehnik v šoli za odrasle

Do naziva logistični tehnik je možno priti skozi različne izobraževalne poti. Običajno je pravi čas za to odločitev ob vpisu na srednjo šolo, ko se že lahko usmerimo proti točno določenemu poklicu. A ker je ta poklic zanimiv tudi za odrasle, predvsem za tiste, ki bi radi pridobili nove strokovne kompetence ali pa se prekvalificirali v novo smer, je program logistični tehnik vključen tudi v organizirano izobraževanje odraslih pri izvajalcih, ki imajo nekoliko bolj bogato ponudbo. Takšna izvedba izobraževanja je lahko za odrasle idealna, saj je zelo prilagodljiva, hkrati pa še vedno posreduje vsa potrebna znanja in gradi izkušnje, ki so ključne za uspešen vstop na trg dela. V končni fazi je pomembno predvsem to, da po zaključku izobraževanja pridobimo naziv logistični tehnik in smo pripravljeni na delo. S tega vidika je izobraževanje odraslih povsem enakovredno rednemu šolskemu izobraževanju. Več o progarmu loistični tehnik si preberite tukaj.

Cepljenje za klopni meningoencefalitis

Tveganje za razvoj klopnih bolezni lahko uspešno zmanjšamo s preventivo, ki vključuje predvsem izogibanje klopom in redno pregledovanje. Na ta način preprečimo ugriz in posledično tudi prenos bakterij in virusov, ki povzročajo okužbe. Ker pa to ni vedno možno, je pametno premisliti o drugih možnostih. Na srečo te obstajajo, za klopni meningoencefalitis imamo na voljo zelo dobro rešitev, to je cepljenje. Resda gre za razmeroma redko bolezen, ki je v primerjavi z boreliozo pri slovenskih klopih skoraj nezaznavna, a vseeno pri nas zboli v povprečju več kot sto ljudi na leto. Ker ima klopni meningoencefalitis lahko hude posledice in ga običajno ne moremo enostavno zdraviti, se je vsekakor pametno cepiti. S tem pridobimo učinkovito zaščito in predvsem brezskrbnost pri sproščanju ali delu v naravi. Za nekatere je cepljenje za klopni meningoencefalitis obvezno in se opravlja v sklopu zaposlitve, večinoma pa je prostovoljno in samoplačniško.

Cepljenje za klopni meningoencefalitis

Kako poteka cepljenje za klopni meningoencefalitis

Pomembno je, da se cepimo pravočasno. Cepljenje zahteva tri odmerke cepiva v določenih časovnih razmakih. Običajno se začne v zimskem času, ko klopom nismo izpostavljeni, tako da se zaščita razvije pravočasno. Prva dva odmerka prejmemo v razmaku enega meseca, nato sledi tretji po 9 do 12 mesecih od drugega. Če je tveganje za klopni meningoencefalitis večje oziroma nimamo toliko časa, je možno cepljenje izvesti tudi po pospešenem programu, ki omogoča nekaj več prilagodljivosti in se lahko v celoti izvede tudi v enem mesecu. Prvi korak je v vsakem primeru ta, da prepoznamo tveganja za klopni meningoencefalitis in se odločimo ukrepati preventivno. Ker je cepljenje prostovoljno, se bo treba obrniti na osebnega zdravnika ali obiskati ustanovo, kjer se cepljenje izvaja. Občasno lahko najdemo akcije za hitro in enostavno cepljenje, tudi cene so lahko ugodnejše. Cena je okoli 30 € na odmerek, lahko tudi nekaj manj. Več o ceplenju za klopni meningoencefalitis si preberite tukaj.