Portugalska, dežela na skrajnem jugovzhodu Evrope

Portugalska je na zemljevidu Evrope zlahka prepoznavna zaradi svoje značilne lege, potrebno je zgolj poiskati Iberski polotok. To je najbolj jugozahodni del Evropske celine. Portugalska na Iberskem polotoku zaseda skoraj celotno zahodno ozemlje. Izjema je severni del Iberskega polotoka, ki pripada Španiji. Poleg ozemlja na Iberskem polotoku, ima Portugalska tri otoška ozemlja v Atlantiku. To so Azori, Madeira in Salvages. Azori in Madeira so del srednje atlantskega grebena, najvišji vrh Mount Pico je z dva tisoč tristo ena in petdeset metri. Nahaja se na otoku Pico, ter je najvišji vrh Portugalske. Gre pa za ugasli vulkan. Otoška ozemlja so zelo priljubljena letovišča, posebno v hladnejših delih leta. Povprečne januarske temperature v prestolnici Madeire dosegajo skoraj sedemnajst stopinj Celzija.

Najprimernejši čas za obisk Portugalske

Celinska Portugalska ima dve tipični pokrajini. Na jugu ter do pokrajine Algarve je pretežno ravninska. Za razliko od severa, vladajo tu bolj suhe in toplejše vremenske razmere. Na severu je Portugalska gorata s planotami. Poletja so vroča s temperaturami od petindvajset na severu do trideset na jugu, do petinštirideset stopinj Celzija pa se temperature lahko dvignejo v notranjosti. Temperaturni ekstremi se sicer ne pojavljajo vsako leto, ampak ob nastanku ugodnih razmer. Pozimi ima celinska Portugalska temperature od petnajst do dvajset stopinj Celzija podnevi, ter med pet in deset stopinj Celzija ponoči. V notranjosti in višjih legah, pa se lahko preko noči temperature spustijo pod ničlo. Sneg v teh krajih ni nobena posebnost, največ ga lahko zapade med decembrom in januarjem. Najprimernejši čas za obisk celinske Portugalske je termin med aprilom in oktobrom, na otokih pa so prijetne tudi pozne jeseni in zime. Portugalska ima obsežne in čudovite plaže. Največ na celini, in sicer skoraj tisoč kilometrov, preko šesto na Azorih ter dvesto kilometrov plaž na Madeiri in Rešilnih otokih. Portugalska je zaradi vremenskih razmer turistični raj v praktično vseh letnih časih. Ste navdušeni? Preverite ponudbo Agencije oskar in si rezervirajte svoje potovanje.

Ženske obleke, zveste sebi ali modi

Ženske obleke so lahko izbrane zelo osebo, lahko pa so modni narek. Moda vsekakor vpliva na način oblačenja, kako najbolje vidimo na starih fotografijah. Danes se nam zdijo zastarele in starinske, vendar so bile v času nastanka fotografij zadnji krik mode. V vsakem obdobju so namreč za modo značilni uveljavljeni kroji, vzorci, blago in druge značilnosti. Za izbiro ženske obleke je značilnih več vzorcev. Samozavestne posameznice jih izbirajo neodvisno od mnenja okolice. Preprosto izberejo, kar jim je v danem trenutku najbolj všeč iz ponudbe. Preostali vzorci imajo manj samozavesti, več je posnemanja okolice. Kar načeloma tudi ni napačno, saj so tako izbrane ženske obleke pred dokončno izbiro dodobra ocenjene. Za oceno pred nakupom ženske obleke obstaja več možnosti. V množici lahko izberemo obleko ali slog oblačenja, ki je najbolj všečen. Pomembno pri takšnem posnemanju je, da se poleg všečnosti približa tudi s tipom postave, značajem ter drugimi značilnostmi. Zgolj slepo posnemanje lahko vodi v napačno izbiro ženske obleke. Če gre za različen tip postave, bo načeloma ista obleka izgleda bistveno drugače. Lahko bo poudarjala dele telesa, ki bi načeloma morali biti bolj zakriti. Ali zakriva dele telesa, ki bi morali biti optično poudarjeni. Poleg postavi najprimernejše ženske obleke je potrebno primerno izbrati tudi postavi primerne modne dodatke, obutev in ostale kose garderobe. Nekaterim postavam modni dodatki kot so recimo pasovi niso primerni, drugi jih več kot potrebujejo.

Ženska obleka je osebna izbira.

Osebni značaj in dobre počutje

Osebni značaj je prav tako pomemben dejavnik pri izbir ženske obleke. Podobno kot pri tipu postave, velja prednosti izkoristiti. Osnovno vodilo je dobro počutje, kot si ga želi oseba sama glede na namen. Izbrane ženske obleke tako lahko poudarjajo čare ali obratno. Kar pa ni vseeno ali je obleka namenjena za posebne priložnosti, prosti čas, službo ali druge namene. Dobro počutje lahko nadgradijo udobne in kakovostne ženske obleke.